به گزارش قدس آنلاین، شبکه «الجزیره» با انتشار برنامهای با عنوان «آنسوی خبر» به تحلیل وضعیت فعلی اعتراضات در سرزمینهای اشغالی و نتایج تشدید دوقطبی در خیابانهای تلآویو بعد از اصرار کابینه «بنیامین نتانیاهو» برای تداوم قانونگذاری طرح تغییرات قضایی پرداخت.
مشروح آراء و نظرات کارشناسان مهمان این برنامه، طی گزارشی در پایگاه اینترنتی شبکه الجزیره بازنشر یافت و واضح بود که نظراتشان متفاوت است؛ آنها در میزان این که ناآرامیهای فعلی میتواند به جنگ داخلی منجر شود و تأثیر واقعی بر وضعیت نهادهای نظامی رژیم اشغالگر ایجاد کند، نظرات مختلفی داشتند.
دو خط قرمز در تلآویو؛ ترورهای سیاسی و نافرمانیهای نظامی
در ابتدای این گزارش میخوانیم: در حالی که «دن شیفتان»، رئیس برنامه مطالعات امنیت داخلی در دانشگاه حیفا، قاطعانه وقوع جنگ داخلی در پس این اعتراضات را رد کرد، «دیوید بولگر»، مشاور سابق امنیت ملی ایالات متحده، در گفتوگو با الجزیره گفت که آنچه در حال رخ دادن است نشان دهنده یک «چالش واقعی برای دموکراسی در اسرائیل» است و بر سطوح مختلف آن تأثیر خواهد گذاشت.
در ادامه گزارش الجزیره آمده است: این در حالی است که «ایهاب جبارین»، تحلیلگر مسائل سیاسی و پژوهشگر متخصص در امور رژیم صهیونیستی معتقد است که دو خط قرمز در داخل اسرائیل وجود دارد که اگر از آنها تجاوز شود، بعید نیست که جنگ داخلی رخ دهد؛ آن دو خط قرمز هم وقوع ترورهای سیاسی و وقوع حالت شورش در ارتش اسرائیل است.
الجزیره افزود: این موضوع مهم یعنی نافرمانی نهادهای نظامی رژیم اشغالگر در بخشی دیگر از برنامه «فراتر از خبر» و طی موضوع بررسی ابعاد کنارهگیری «هلی تروپر»، وزیر فرهنگ تلآویو مورد بحث قرار گرفته بود. در آن برنامه الجزیره به یک فیلم تبلیغاتی با موضوع نافرمانی در ارتش رژیم اشغالگر اشاره میشود که اختلاف نظرها بر سر تغییرات قضایی به عنوان دلیلی برای شکاف در اتحاد ارتش را نشان میدهد.
در ادامه توضیح الجزیره درباره این فیلم میخوانیم: این فیلم که به جنجالهای بیشتری در مورد تغییرات قضایی در سرزمینهای اشغالی دامن زد، حول همین محور میچرخد. داستان این محصول اسرائیلی درباره خلبانی که به دلیل تفاوت در نگرش نسبت به نقشه نتانیاهو برای پیش بردن طرح مذکور، از محافظت از یک لشکر پیاده نظام در طول جنگ سرباز میزند.
الجزیره نوشت: دولت نتانیاهو بر اتخاذ تغییراتی اصرار دارد که اختیارات قوه قضائیه را به نفع قوه مجریه محدود میکند، و همین امر منجر به اعتراضهای بیسابقه و هشدار درباره احتمال وقوع جنگ داخلی شده است.
شبکه صهیونیستی «کان»، شامگاه جمعه، خبر داد که ۱۱۴۰ نظامی ذخیره نیروهای هوایی رژیم صهیونیستی اعلام کردهاند در اعتراض به اقدامات کابینه برای تغییر ساختار قضایی خدمت خود را به حالت تعلیق در خواهند آورد. روزنامه «هآارتص»، رسانه دیگر صهیونیستی ضمن تعبیر این اقدام به «زمینلرزه در اسرائیل»، نوشت: این زمینلرزه در نیروی هوایی در حال رخدادن است؛ جایی که ۵۱۳ خلبان از مجموع ۱۱۴۲ خلبان اعلام کردند در صورت تصویب طرح تغییرات قضایی، کار در ارتش را متوقف خواهند کرد.
وبگاه صهیونیستی «واللا» روز گذشته، جمعه نوشت: «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بعد از انتشار این اخبار و ارزیابیها، خواستار تعدیل طرح تغییرات قضایی یا توقف کامل آن شده است. او گفته که «وضعیت بسیار نگرانکننده است» و از نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی خواسته که رأیگیری برای تصویب این طرح را به تعویق بیندازد.
«جنگ داخلی اسرائیل»: شبح یا واقعیت؟
در بخش دیگری از گزارش الجزیره آمده است: در ادامه ویژه برنامه بررسی تحولات تلآویو، اپیزود «پشت خبر» این سوال را مطرح کرد که پس از تشدید اختلاف بر سر تغییرات قضایی، تظاهرات شهرکنشینان و فراخوانهای نافرمانی در ارتش، اسرائیل چقدر به شبح جنگ داخلی نزدیک است؟ بازتاب رویارویی در داخل اسرائیل بر سیاستهای کابینه نتانیاهو در قبال فلسطینیها چگونه خواهد بود؟ آینده سیاسی نتانیاهو و متحدانش در پرتو اصرار آن به ایجاد تغییرات قضایی به چه شکلی رقم خواهد خورد؟
الجزیره در پاسخ به این سوال خود مینویسد: «دان شیفتان»، از شخصیتهای دانشگاهی صهیونیست در تحلیلش از این موضوع میگوید که فرضیه جنگ داخلی در اسرائیل بعید است اتفاق بیافتد. او معتقد است که آنچه در حال رخ دادن است یک دعوای طبیعی و مبارزه بر سر قدرت در چارچوب دموکراسی است که به نظر او در سرزمینهای اشغالی نسبت به قبل قویتر میشود؛ چراکه دو طرف طبق ادعای او به معیارهای مشروع اختلاف پایبند هستند.
شیفتان در ادامه گفتوگویش با الجزیره، ضمن اذعان به اینکه پیشروی دو طرف در استفاده از تبلیغات و وجود اختلاف واقعی را نمیتوان تهدیدی برای دموکراسی در اسرائیل تلقی کرد و همچنین رد کردن نافرمانیها در ارتش، در تلاش برای تقلیل آثار شکاف در بین نهادهای نظامی و سیاسی تلآویو ادعا میکند: کسانی که از خدمت در ارتش اعلام انصراف کردهاند داوطلب بوده و اکثرشان سالخورده هستند. بنابر برآورد وی هیچ استعفای وجود ندارد که بر مجموعه نظامی تاثیر بگذارد.
در حالی که پس از اعلام توقف فوری خدمت توسط ۱۶۱ نفر از خلبانان و افسران نیروی هوایی، «آلموگ کوهن» یکی از اعضای کنست و ائتلاف نتانیاهو از حزب «قدرت یهودیت»، در یک مصاحبه رادیویی به شدت به این موضوع حمله کرده و گفت: گروهی از افراد صاحب امتیاز در اسرائیل، فرزندان ما را به حماس و حزب الله میسپارند. من ندیدم که خلبانی در جنگ پیروز شود. آنها بدبخت و حقیر هستند و باید اخراج شوند.
«آموس هاریل»، تحلیلگر امور نظامی در روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» هم به نوبه خود در اهمیت کار خلبانان ارتش اذعان کرده بود: «در نیروی هوایی، آنها در حال آماده شدن برای این احتمال هستند که صدها خلبان و ناوبر نظامی ذخیره، طوماری را برای توقف خدمات داوطلبانه خود امضا کنند». وی افزود: «سازمانهای معترض میدانند که عدم ثبت نام خلبانان ذخیره میتواند مهمترین گام در چارچوب فعالیت ضد کودتای قضایی باشد».
چالش واقعی؛ اسرائیل از نظر آمریکا در خطر است!
«دیوید بولگر»، مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده و عضو دفتر رئیس جمهور جو بایدن در زمان سناتوری او، در گفتوگو با الجزیره تاکید میکند: آنچه در حال رخ دادن است نشان دهنده یک چالش واقعی برای دموکراسی در اسرائیل است؛ رئیسجمهور بایدن و دولت او در مورد آنچه در حال رخ دادن است نگرانیهایی دارند که بیش از یک بار بیان شده است.
وی در ادامه به خبرنگار الجزیره خاطرنشان میکند: نتانیاهو که در سالهای اخیر به سمت احزاب راست افراطی گرایش پیدا کرده و سیاستهای تندی را در قبال فلسطینیها اتخاذ کرده است، در این مرحله، سیاست او در مسیر تأثیرگذاری بر فضای داخلی اسرائیل بوده که باعث افزایش نگرانی در مورد آینده تلآویو شده است.
الجزیره در این زمینه مینویسد: بولگر سردی پیش آمده در روابط بین رهبران تلآویو و واشنگتن را منعکس کننده بحران در روابط دو طرف نمیبیند، اما بر این نکته تاکید دارد که بایدن و حزب دموکرات تغییراتی در مورد سیاست کمکهای آمریکا به اسرائیل و نحوه ارائه آن خواهند داشت.
ترکیب خطرناک صهیونیسم دینی با دموکراسی
«ایهاب جبارین»، تحلیلگر سیاسی و پژوهشگر متخصص در امور رژیم صهیونیستی در گفتوگو با الجزیره گفت: آنچه از سوی دولت اسرائیل در حال رخ دادن است، در چارچوب مسیر صهیونیسم به سمت دینداری محض میرود؛ ۷۵ سال پس از مرحله ادغام یهودیت با دموکراسی که طبیعتاً به نفع داخلی تلآویو و شهروندان آن بود.
او در ادامه این گفتوگو اشاره میکند: وقتی نتانیاهو در دولت دوم خود در سال ۲۰۰۹ به قدرت بازگشت، یک هدف داشت و آن گسترش کنترل کامل جناح راست بر حکومت در داخل اسرائیل است. این همان چیزی است که معترضان داخل تلآویو را نگران کرده و خاطرنشان میکنند که دولت اشغالگر از سال ۲۰۱۸ به دلیل این اختلاف شاهد ثبات سیاسی نبوده است.
وی در ادامه تاکید کرد: این تحولات از طریق بازتاب آن بر ارتش و جامعه اسرائیل، بر واقعیت فلسطین تأثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، در صورت تصویب این تغییرات قضایی، سیاست تسویه حساب با فلسطین حتی بیشتر از آنچه هست افزایش خواهد یافت.
پایان پیام/
نظر شما